Dar ilgai 5a klasės mokiniai nepamirš edukacinės ekskursijos į Šiaulius, į kurią vyko su klasės auklėtoja L. Augiene ir mokytojo padėjėja V. Leliene. Jų atminty dar neišsitrynė patirti įspūdžiai.

Šiauliuose pirmiausia aplankytas Katinų muziejų, kuris jau beveik 30 metų visame pasaulyje garsina Šiaulių miestą. Čia gėrėjosi katinėlių statulėlėmis, paveikslais, atvirutėmis, pašto ženklais, indais, žaislais, piešinėliais, knygomis. Netgi galėjo paskaityti eilėraščių apie kates. Eksponatai į muziejų atkeliavę iš viso pasaulio: Anglijos, JAV, Kanados, Japonijos, Korėjos, Tailando, Kubos, Afrikos šalių bei, žinoma, Lietuvos... Įvairovė nustebino kiekvieną.


Tiesą sakant, šio muziejaus paslaptis – ne vien eksponatai. Katės čia visur, kur bepažiūrėsi. Jos ant sienų, langų vitražuose, laiptų turėkluose, net ant lubų žiūrėjo į juos žemyn galva... Muziejuje, nuo pat jo atidarymo, visada gyveno viena ar kelios katės, o šiuo metu čia yra net šeši visų mylimi katinėliai ir muziejaus „direktoriumi" vadinamas išdykėlis katinas Perlas, kuris pasitiko mūsų penktokus.
Muziejaus prieigose taip pat yra įkurtas ir gyvasis kampelis, kuriame gyvena įvairūs egzotiniai gyvūnai. Čia galima buvo pamatyti pitoną, Taivano žalčius, driežus, krokodilus, įvairiausių papūgėlių ir net mielą mažą beždžionėlę.

Po to vykome į Dviračių muziejų. Kiekvienas penktokas čia tapo aktyviu dalyviu, galinčiu susipažinti su dviračio istorija ir išmėginti šios transporto priemonės teikiamas galimybes ir pramogas. Pirmame muziejaus aukšte vaikams džiaugsmo suteikė varžybos šiuolaikiniu ir senoviniu dviračiais. Senovinis medinis dviratis sukonstruotas pagal beveik penkių šimtmečių senumo brėžinius. Trečio aukšto ekspozicijoje išbandė plento dviračių sportą, antrame aukšte – pamynė netradicinę sporto priemonę – velomobilį.

Paskutinė pati labiausiai laukta stotelė buvo Šokolado muziejus. Muziejuje susipažinome su beveik keturių tūkstančių metų šokolado istorija, sužinojome , kaip šokoladą gamino majai ir actekai, kaip šokoladas ir jo vartojimo tradicijos keitėsi bėgant amžiams. Šokolado dirbtuvėlėse kiekvienas bent trumpam tapo šokolado meistru. Pirmiausia pamatėme, kaip temperuojamas šokoladas ir gaminami rankų darbo saldainiai. Po to patys ėmėme skirtingų rūšių šokoladą, įvairius ingredientus ir gaminome savo šokoladinius skanumynus. Pabaigoje savo šokoladinius gaminius susidėjome į paruoštas dėžutes ir parsivežėme lauktuvių.

Lidija Augienė,

5a klasės vadovė